Marion van den Akker

Marion van den Akker (alt/mezzo)Marion van den Akker studeerde  aan het Sweelinck Conservatorium  in Amsterdam bij Erna Spoorenberg. Later bij  Henk Smit, Aafje Heynis en Josephine Veasey in Engeland

Een beurs stelde haar in de gelegenheid meestercursussen te volgen bij Nicolai Gedda, Italo Tajo en Brigitte Fassbaender .

Marion van den Akker werkte als soliste samen met dirigenten als, Hartmut Haenchen, Hans Vonk, Aldo Ceccato, Edo de Waart, Kenneth Montgomery, Jean Fournet, Henry Lewis, G. Pehlivanian, A. Liebreich, G. Rozsdestvensky , Kees Bakels, Eri Klas, Mark Foster, Marc Soustrot Reinbert de Leeuw en Yakov Kreizberg en Laurens Renes.

                                                                                                                                                         

In het grote orkest repertoire zijn de Mahler liederen haar favoriet, uitvoering van Mahler’s “Lieder eines fahrenden Gesellen” i.s.m. het Nederlands Danstheater werd met veel enthousiasme onthaald, maar ook zingt zij de grote oratoria, zoals het Verdi Requiem uitgevoerd in o.a.  (Palais de Beaux Arts) het Stabat Mater van Dvorak en Rossini ( Concertgebouw ) de Missa solemnis van Beethoven o.l.v. Marc Soustrot en in het Concertgebouw de 9de van Beethoven o.l.v. Claus Peter Flor en natuurlijk de passionen van J.S. Bach.

 

In het operavak heeft Marion van den Akker successen geboekt met

Dido (Purcell), Carmen (Bizet)uitgevoerd  in het Concertgebouw  o.l.v. Yakov Kreizberg, Rosina (Paisiello) Emilia (Verdi), Cherubino (Mozart), Dorabella (Mozart),Niclaus (Offenbach) l’Enfant (Ravel), Fjodor (Moussorgsky),Prins Orlovsky {Die Fledermaus), Laura (la Gioconda), Nefertite (Achnaton)  Monnica uit de hedendaagse opera “Marthe” van Willem Dragstra en Laura uit Iolanthe (Tschaikovsky) Principessa (Puccini), de mezzo partij uit Kopernikus die zijn uitgevoerd bij o.a. DNO, de Opera van Giessen,  De Nationale Reis Opera, het Opera Festival Stia (Italië) en de Vlaamse Opera (België).Ook op het gebied van de kamermuziek is Marion van den Akker zeer actief. Zij trad op en maakte tournee’s met o.a. het Allegri String Quartet, het Raphaël Strijkkwartet, de Ebony Band, Valerius ensemble, het Ravel Quartet en het Parkanyi kwartet en het Ruysdael kwartet waarbij werken werden gespeeld van o.a. Respighi, Brahms, Schubert, Chausson,  Schönberg, Mussorgsky en Gubaidulina

Daarnaast gaf Marion van den Akker recitals met pianisten Rian de Waal, Martijn van den Hoek en Jeroen Sarphati. Ze concerteerde o.a. in  Toronto, New Dehli,  Manilla, Curacao, Lugano, Firenze , Casablanca, Athene, en Corfu.

 

Verschillende hedendaagse componisten raakten geïnspireerd door de stem van Marion van den Akker en componeerden muziek voor haar:

Pim Moorer                 - Autemn’s Even

Sebastian Huydts         -   Emerson Songs

Willem Jeths       -   I Go

Caroline Ansink           -   Jeanne d’Arc

Robin de Raaff             -  Dickenson songs

Jaques Reuland            - Rossetti liederen

Peter Jan Wagenaar componeerde   ” Das Neunte Lied” voor haar  welke  in première ging tijdens het Gergiev Festival en is uitgevoerd in een muzikaal  spektakel rond Schumann  in de Doelen.


Aktief als lerares verzorgt zij  masterclasses in het romantisch liedrepertoire en gaf zij lezingen over het oeuvre van de Canadese componist Claude Vivier en de russische componiste Sofia Gubaidulina .

-Marion van den Akker was hoofdvakdocente  zang  aan het Pr. Claus conservatorium te Groningen van 2008 tot 2014.


Andere muzikale activiteiten   

-Marion van den Akker is verbonden, als uitvoerend musicus, docent en vocaal programmeur, aan  het Peter de Grote Festival te Groningen .

-Zij is de laatste  drie jaren verbonden als  jurylid  aan   het Internationale Vocalistenconcours te ’s-Hertogenbosch .

-Vanaf 1995 richtte zij samen met haar echtgenoot Rian de Waal het Rhijnauwenkamermuziekfestival op dat 13 jaar lang haar concerten ten gehore bracht in de 12de eeuwse oude Dorpskerk te Bunnik bij Utrecht.

-Marion van den Akker verzorgde de vocale programmering in het Na zomer kamermuziek Festival te Zwolle..

- Op de concert boerderij in Drenthe ,geroemd door de pers als kamermuziek en opname lokatie, verzorgt zij de jaar programmering  voor de Stichting Klassiekintveen.

- Sinds twee jaar is zij jurylid voor het Pr. Bernard Cultuur Fonds.

- In  Den Haag richtte Marion van den Akker in 2005  de internationale serie   Royaal Vocaal op in de Nieuwe Kerk.


Trilando - impresariaat