Angelina Ruzzafante

Trilando

impresariaat


Angelina Ruzzafante (sopraan)De Nederlandse sopraan van Italiaanse ouders studeerde  aan het conservatorium van Maastricht bij Mya Besselink en is prijswinnares van diverse zangconcoursen,waaronder de eerste prijs van het Cristina Deutekom Concours en de eerste prijs van het I.V.C in s’Hertogenbosch(1992).


In het zelfde jaar was ze ook finaliste van het Belvédère concours in Wenen en het Pavarotti concours. Angelina Ruzzafante volgde masterclasses bij ks.Reinard Leisenheimer, ks Ingeborg Hallstein en Nelly Miriciou. Met haar repertoire,dat van lyrisch tot koloratuur gaat en partijen als, Suor Angelica titelpartij, Mimi(La Boheme), Marguerite(Faust),Hanna Glawari(Lustige Witwe), Agathe (Freischütz), Violetta (La Traviata), Konstanze (Entführung aus dem Serail) bevat, heeft ze sindsdien aan verscheidene operahuizen in de wereld gezongen, waaronder : De Nederlandse Opera, De Nationale Reisopera(Nederland), de Oper Frankfurt, theaters Oldenburg, Hagen, Osnabrück, Lübeck,Fürth,Schweinfurt, die Eutiner Festspiele,(Duitsland) Winterthur(Zwitserland), Opera Rennes, Lyon, Caen (Frankrijk), Opera Hong Kong (China), Opera de Bellas Artes (Mexico).       


Ze werkte daarbij met dirigenten als Sir Simon Rattle, Eugen Kohn, Ivor Bolton,Helmuth Rilling, Yves Abel, Nicola Luisotti, Ernesto Martinez-Izqiuerdo en Antony Hermus samen. Ook in het concertrepertoire heeft Angelina Ruzzafante inmiddels de nodige ervaring opgedaan. Werken als Verdi’s Requiem,  Beethovens Christus am Ölberg en zijn 9.sinfonie, Mozarts Requiem evenals de c-moll Messe en Gustav Mahler 2. en 4. sinfonie behoren tot haar standaard repertoire.  Een project in 2009 van Don Giovanni (Donna Anna)in Rennes (Frankrijk) met Dirigent Antony Hermus, leidde tot een fantastisch succes en werd op het klassieke kanaal MEZZO en in verscheidene filmtheaters in heel Frankrijk uitgezonden. In dat zelfde jaar zong ze met dirigent Helmuth Rilling (Bach Academie Stuttgart) het Verdi Requiem in Venezuela met het beroemde Simon Bolivar jeugd orkest van Gustavo Dudamel.


Sinds september 2009 is zij vastverbonden aan het Anhaltische Theater Dessau(www.anhaltisches- theater.de) waar ze ondermeer partijen als Cunegonde in Candide van Bernstein, Elvire in La Muette de Portici van Auber (onlangs verschenen op CD), Rosalinde in de Fledermaus van J.Strauss, Liu in Turandot van Puccini, Fiordilidgi in Cosi fan tutte van Mozart, Esclarmonde (Massenet) met groot succes heeft gezongen. Na de zomer pauze maakt ze haar debuut als Norma van Bellini en een concertante Parelvissers van Bizet.


In Juli 2013 en juni 2014  werkte Angelina Ruzzafante mee aan een project in Seoul (Korea), waar ze Koreaanse liederen met orkest heeft gezongen.   Dit seizoen werkt ze mee aan de Ring des Nibelungen van Richard Wagner waar ze haar debuut als Sieglinde in Die Walküre maakt. In Februari 2015 zingt ze met het RTVE Orkest in Madrid het Requiem van Verdi onder de Leiding van Carlos Calmar.

Trilando - impresariaat