Claudia Patacca

Trilando

impresariaat

Claudia Patacca (sopraan)Sopraan Claudia Patacca studeerde cum laude af aan het ArtEZ Conservatorium Enschede, won de Tubantia Prijs, waarna ze verder studeerde aan het Internationaal Opera Centrum Amsterdam. Ze debuteerde met het Gloria van Poulenc tijdens haar studie in het Muziekcentrum Enschede. Haar opera debuut vond plaats in 1994 in Het Concertgebouw tijdens het Holland Festival met Le Roi Arthus van Chausson olv Edo de Waart. Daarna volgden uitnodigingen van ondermeer De Nederlandse Opera, Nationale Reisopera, Opera Zuid, ZaterdagMatinee en diverse internationale operahuizen (o.a. Frankfurt, Halle, De Munt in Brussel) met rollen als Elettra (Idomeneo), Donna Anna (Don Giovanni), 1ste Dame (Die Zauberflöte) Violetta (La Traviata), Rosalinde (Die Fledermaus), en Ortlinde (Walküre), Anna (Nabucco) en Blumenmädchen (Parsifal). Hoogtepunten waren concerten/ operaproducties met dirigenten als Sir Simon Rattle (Parsifal), Antonio Pappano (Parsifal), Carlo Rizzi (Semiranmide), Claus Peter Flor (Hänsel und Gretel, Beethoven 9), Jan Latham Koenig (Golgotha, F. Martin)Marc Soustrot (Le Mystère de la Nativité, F. Martin), Ed Spanjaard (Walküre), Jaap van Zweden (Traviata, concerten),  Jan Willem de Vriend, Jed Wentz (cd opnames en concerten) en Ton Koopman Zauberflöte).


Claudia heeft een bloeiende concertpraktijk opgebouwd en soleerde op uitnodiging van bijna alle Nederlandse beroepsorkesten in werken van Brahms (Ein Deutsches Requiem), Martin (Golgotha en Le Mystère de la Nativité), Beethoven (o.a zijn 9de), Haydn (o.a. Die Schöpfung), Bach (o.a. Weihnachtsoratorium, Hohe Messe, Matthäus Passion), Schubert (Messe in As). Daarnaast gaf ze met veel succes concerten in Heraklion (Kreta), Moskou, Kyoto, Osaka, LA, Graz, Engeland, Italië, Duitsland, Polen, Frankrijk  België. Claudia draagt het oratoriumvak een warm hart toe en is dan ook een welkome gast bij de vele oratoriumkoren die Nederland rijk is.


Claudia heeft een bloeiende concertpraktijk opgebouwd en zong ondermeer Beethovens 9de Symfonie met het Orkest van de Achttiende Eeuw olv van Kenneth Montgomery (febr 2014), Bach’s Matthäus Passion met het Brabants Orkest olv Andreas Spering, Symfonie nr 14 van Sjostakovitsj met de Nieuwe Philharmonie olv Johannes Leertouwer en het Gloria van Poulenc met het Radio Filharmonisch Orkest (in ondermeer de Zondagochtendserie in het Concertgebouw Amsterdam).

Op haar agenda staat ondermeer een concert serie gepland genaamd “Grand Tour” met het Combattimento. Ze gaf met veel succes concerten tijdens festivals op bijv. Kreta als Elettra in Mozarts Idomeneo (2011) en op Malta met uitvoeringen van de opera Pimpinone van Telemann (live spaghetti cooking on stage) met het Combattimento Consort Amsterdam (2013). Januari 2014 keerde ze terug naar het Valletta International Baroque Festival (Malta) met de Kaffee Kantate van Bach en kantate La Toilette de Venus van Francois Colin de Blamont.


De laatste jaren was ze ook te horen in het Weihnachtsoratorium en The Messiah olv Klaas Stok, als Rosalinde in Die Fledermaus (HET Symfonie Orkest olv Jan Willen de Vriend), als Elettra in Idomeneo in tijdens een festival op Kreta (Heraklion), Donna Anna in Don Giovanni in Odessa, Nederland en België, Madame Silberklang in Der Schauspieldirector van Mozart (HET Symfonie Orkest olv Jan Willen de Vriend), Eleonora in Salieries Prima la Musica e poi le Parole (Combattimento Consort Amsterdam) en Ortlinde in Wagners Die Walküre (Nationale Reisopera olv Ed Spanjaard) in de internationaal geprezen enscenering van Antony MacDonald.

Claudia soleerde tijdens diverse concerten bij het Amsterdams Operakoor, het Rotterdams Operakoor en het Volendams Operakoor in opera’s als La Forza del destino, (Leonore), Aida en Ernani van Verdi en Maria Stuarda (Maria) van Donizetti om een paar voorbeelden te noemen.


Claudia draagt de liedkunst en de kamermuziek een warm hart toe. Aangesloten bij de Vrienden van het Lied verzorgt Claudia vele recitals met pianist Marien van Nieukerken. In april 2012 verscheen in samenwerking met bariton Sinan Vural en pianist Nick Ross de cd ‘Arthur Honegger: Mélodies et Chansons’ bij Centaur Records (USA). Deze unieke dubbel cd bevat 62 liederen, het integrale lied oeuvre van Honegger. Regelmatig te gast bij het Valerius Ensemble vertolkte ze kamermuziek in uiteenlopende stijlen, waaronder wereldpremières. Met pianist  Jeroen Sarphati verzorgde ze recitals met als titel ‘Koude Oorlog’, ‘Nur wer die Sehnsucht kennt’ en ‘Nederlandse Meesters’. Het Schönberg Ensemble nodigde haar uit om de liederencyclus Des Todes Tod van Hindemith (voor 2 altviolen en 2 celli) uit te voeren in ondermeer de Kleine Zaal Amsterdam. Deze indringende cyclus voerde ze ook met het Valerius Ensemble uit. Met het ensemble Musica Classica verzorgde ze enkele recitals rondom het thema ‘Muzikale Sprookjes’ met werken van Schubert, Schumann en Spohr.  Op het jubileumconcert van het Rhijnauwenfestival vertolkte Claudia o.a. Der Hirt auf dem Felsen van Schubert en de Liebesliederwalzer van Brahms met aan de vleugel ondermeer Rian van den Akker. Met leden van het  Concertgebouw Orkest vertolkte ze in de Kleine Zaal Amsterdam liederen van Schubert en Diepenbrock. In De Beurs van Berlage verzorgde Claudia een recital gewijd aan Nederlandse Meesters .
Trilando - impresariaat