Wilma Bierens

impresariaat

Trilando

Wilma Bierens (sopraan)

 

 

De lyrische sopraan Wilma Bierens is een veelzijdige zangeres met een uniek stemgeluid en veel talent voor expressie. Haar carrière is te typeren als een aaneenschakeling van imponerende rollen en optredens. In haar interpretaties is deze rijke bagage voelbaar. Ook haar repertoirekeuze wordt hierdoor beïnvloed; waar mogelijk kiest ze voor theatrale werken. Daarnaast is Wilma een coloratuursopraan met een bijna onbegrensd vermogen tot virtuositeit. Hierdoor is zij in staat programma’s samen te stellen met een uitgebreid palet aan kleur- en stijlcontrasten.

De afgelopen jaren heeft Wilma een uitvoerig lied-, oratorium-, opera-, en operetterepertoire opgebouwd. Ze zong hoofdrollen bij de Hoofdstad Operette en in producties van onder meer de Reisopera en Opera Zuid. Ook is Wilma een veelgevraagd soliste bij grote orkesten in binnen- en buitenland. Daarnaast treedt ze regelmatig op met bekende koren als het Westlands Mannenkoor en de Mastreechter Staar. Met dit laatste koor maakte Wilma haar opwachting tijdens de opening van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Het optreden, bijgewoond door tal van Europese presidenten, werd wereldwijd uitgezonden. Wilma maakte bovendien diverse cd-opnamen en is regelmatig te beluisteren via internationale radio- en televisiezenders.

Wilma voelt zich in een oratorium van Mozart evenzeer thuis als in de afwisseling van extreem virtuoze belcanto’s en gepassioneerde largo’s in een opera van Bellini. Vooral de laatste jaren heeft ook de intimiteit van de kamermuziek haar hart gestolen. Ook hier prefereert ze het romantische repertoire, omdat dit goed aansluit op haar talent voor expressie. Wilma treedt regelmatig op in verschillende kamermuziekensembles, waaronder het Trio Wilma, Lars en Hans (met klarinettist Lars Wouters van den Oudeweijer en pianist Hans Eijsackers), en het vrouwenensemble Fuego Latino waarmee zij veel succes oogst. Met beide ensembles heeft Wilma een cd opgenomen, respectievelijk ‘Innenleben’ en ‘Fuego Latino’.

Naast haar uitvoerende werk is Wilma als hoofdvakdocente verbonden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Het nut van goede scholing en begeleiding zoals zij die zelf heeft gekregen, brengt ze met volle inzet over op haar leerlingen. Onder begeleiding van Wilma beleven de eerste talenten inmiddels de start van een veelbelovende carrière.

Haar unieke, hoge sopraanstem werd al op jonge leeftijd ontdekt. Wilma startte haar muzikale leven met pianolessen en die keuze kwam naderhand uitstekend van pas. Later studeerde Wilma ‘Cum Laude met speciale onderscheiding’ af in de Operaklas van het Conservatorium in Maastricht. Daarbij ontving zij de Edmond Hustinx-Prijs. Van Mija Besselink leerde Wilma de kunst van het expressieve zingen; door zich het lied eigen te maken en het te interpreteren weet zij de luisteraar zó te raken dat die er nooit genoeg van krijgt. Mija was de coach die haar naar het podium begeleidde en haar, op jonge leeftijd, de eerste BRT-concerten bezorgde. Later hadden ook pedagogen als Cristina Deutekom en Gemma Visser een aandeel in Wilma’s ontwikkeling.

Wilma won meerdere prijzen, waaronder de tweede prijs op het eerste Cristina Deutekom Concours te Enschede. In 1995 nam zij in 's-Hertogenbosch actief deel aan de IVC-masterclass van Christa Ludwig en werd zij als enige Nederlandse uitverkoren voor deelname aan het finaleconcert. Maar ondanks alle loftuitingen en publiciteit ging het Wilma toen al puur om de kwaliteit van de muziek. En zo is het nog steeds …

 

Trilando - impresariaat