Marene Elgershuizen

Trilando

impresariaat

Marene Elgershuizen (sopraan)De Nederlandse sopraan Marene Elgershuizen rondde in 2013 haar opleiding met Excellentieprogramma aan het Prins Claus Conservatorium af. Zij studeerde daar bij Hanneke de Wit en Marion van den Akker. Zij volgde masterclasses bij onder andere Gerd Uecker, Camilla Nylund, Soile Isokoski, Nadine Secunde, Jard van Nes, Margreet Honig en Ira Siff. Bovendien was zij deelnemer aan de Internationale Opernakademie 2013 in Schwerte (DU). In 2014 aan de eerste Bad-Saarow Meisterkurs (DU) van Thomas Johannes Mayer en Kirsten Schötteldreier. 


Haar Masterdiploma behaalde Marene aan het Conservatorium van Amsterdam. Aldaar studeerde zij het eerste jaar bij Valérie Guillorit en Maarten Koningsberger. Zij vervolgde haar studie in Duitsland bij Kammersängerin Gabriele Schnaut en volgde daarnaast coachings bij Klaus Sallman, John Norris, Jonathan Alder en Janice Alder-Alford.


Marene soleert sinds 2009, toen in de Markus Passion van Reinhard Keiser. In oktober 2011 kreeg Marene lovende recensies over haar optreden in Beethovens Mis in C en Mendelssohn Bartholdy’s Psalm 42: “In Psalm 42 mocht sopraan Marene Elgershuizen nog eens afzonderlijke laten horen wat ze waard was, en dat was veel” – Friesch Dagblad. “De mooiste solobijdrage afkomstig van sopraan Marene Elgershuizen. Met een glashelder geluid fraseerde ze de teksten zo, dat ieder woord helemaal op zijn plaats viel” – Leeuwarder Courant. Ook haar samenwerking met het Projectkoor Opus in februari 2012 en haar bijdrage in Brahms' Ein Deutsches Requiem door het Delfts Orkest viel bij de pers in goede smaak, in oktober 2015 zal ze met dit orkest het werk voor de derde keer uitvoeren. Ander oratorium repertoire van Marene is het Gloria van Poulenc, de Petite Messe Solennelle van Rossini, het Te Deum van Dvorak, de Elias van Mendelssohn en bereidt zij momenteel het Requiem van Verdi en het War Requiem van Britten voor. Moderne werken als Preisner's Requiem for my Friend en de Klaagliederen uit de 3e Symfonie van Gorecki hebben Marene's speciale interesse.   


Marene heeft zich de laatste tijd vooral verdiept in Duits repertoire: Mozart, Strauss, Berg, Mahler e.a. Zij zong dan ook in recitals reeds de Vier Letzte Lieder, de Sieben Frühe Lieder en Das Himmlische Leben uit de 4e Symfonie van Mahler. Marene koestert verder een voorliefde voor Scandinavisch werk van Sibelius, Grieg, Kilpinen en Sallinen.


Zij werkte met dirigenten als Jan van Maanen, Yt Nicolai, Andrew Charity, Geert-Jan van Beijeren, Bergen en Henegouwen, Peter Gaasterland, Merlijn Twaalfhoven, Pieter Cox, Anne Sollie, Adrían Rodrígeuz van der Spoel, Arnaud van Gelder, Evert-Jan Krause, Jeroen Zijlstra en Chris Fictoor.


In november 2013 won Marene de eerste prijs in de Euregio Vokalisten Wettbewerb in Heek-Nienborg, Duitsland. Haar technische controle werd door de jury uitzonderlijk gewaardeerd. In 2011 behaalde Marene in het Internationale Oratorium Concours in Rome een plaats in de halve finale. Bij het 49ste Internationale Vocalisten Concours in Den Bosch in september 2012 viel Marene in de kwartfinales zowel bij publiek als jury zeer positief op.


In operaproducties zong Marene de rol van Fiordiligi in Cosi fan tutte bij Opera Nijetrijne (2015), Liu in Turandot bij de Weekend Opera Utrecht (2014), Susanna in Mozarts Le Nozze di Figaro, Soeur Constance in Les Dialogues des Carmélites van Poulenc en van Aufseherin/Vertraute in Elektra van Strauss (2014). In 2016 zal zij Dido zingen bij Nieuw Muziektheater Brasschaat Antwerpen (BE). Andere rollen op Marene's repertoire zijn Konstanze, Ann Trulove, Königin der Nacht en bereidt zij op dit moment de rollen voor van Agathe, Donna Anna en Zdenka.


Tijdens het Peter de Grote Festival in 2010 werd haar als eerste klassieke zanger de Labberté-Hoedemaker Prijs uitgereikt als onderscheiding voor haar musiceren. Bovendien kende het Labberté-Hoedemaker Fonds haar een volledige studiebeurs toe. Voor haar vervolgstudie in Duitsland won Marene zowel een studiebeurs van het VSB fonds als van het dr Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Een Meisterkurs Stipendium werd haar in 2014 toegekend door de Universität der Künste in Berlijn.


Naast haar zangstudie studeerde Marene af in Geschiedenis en Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen.Trilando - impresariaat