Veronika Juhász

impresariaat

Trilando

Trilando - impresariaat

Veronika Juhász (sopraan)

 

 

 

Veronika Juhász werd in 1986 geboren in Szeged, een grote stad in het zuidelijk deel van Hongarije.

 

Haar eerste ervaringen met klassieke muziek deed zij op in haar kinderjaren als straatzangeres. Vanaf haar 9de levensjaar reisde ze met haar vader liftend door Europa en zong ze aria’s na van de radio, op de straten van verschillende grootsteden.

Via deze avontuurlijke weg kwam ze terecht in Nederland waar ze onder de hoede werd genomen door het Friese echtpaar Westra-Van der Mark in Hurdegaryp.

 

Zo begon ze de opleiding voor Klassieke Zang en Opera, eerst in Groningen en vervolgens op het Conservatorium in Maastricht bij Prof. Yvonne Schiffelers. Haar Master behaalde ze op hetzelfde instituut bij Prof. Frans Kokkelmans.

Ze volgde masterclasses bij oa. Jard van Nes, Oliver Klöter, Roberta Alexander, Nelly Miricioiu, Janice Dixon en Martina Rüping.

Zij was laureaat van het Prinses Christina Concours, gaf in het kader hiervan verschillende recitals oa. in Los Angeles, San Francisco, Vancouver, Athene en Kopenhagen. Maar ook op Nederlandse podia zoals de Oosterpoort in Groningen en De Doelen in Rotterdam.

 

Veronika is een breed georienteerde zangeres. Naast het klassieke repertoire vindt zij ook haar weg in de wereld van gospels, chansons en kleinkunst. In het bijzonder voelt zij zich aangetrokken tot theatrale genres.

Tussen 2011 en 2014 trad zij vaker op met een eigen ensemble. Begeleid door viool, klarinet en accordeon brachten zij onder de naam Veronika & Friends een veelzijdig repertoire ten gehore, van Opera tot Tango.

In haar studietijd in Maastricht zong zij als soliste bij het barokensemble Schütz-Monteverdi Consort, vertolkte titelrollen van enkele producties zoals Rose in de operette “Les Dragons de Villars” van Opera Comique, Agaue in de muziek-theater voorstelling “ROES” tijdens Musica Sacra, en in de moderne kameropera “Baba Jaga” een werk van 2013 in eigen co-productie, dat ook in Duitsland de aandacht van de media genoot.

In de zomer van 2014 was zij Polly in de “Dreigroschenoper” van Brecht/Weill in een productie van ...Op Locatie.

Veronika is ook enthousiast mede-strijdster in lokale initiatieven voor de kunsten. Zo is ze medeoprichtster en actief lid geweest van Stichting The Opera Company, waarmee ze projecten organiseerde voor het behoud en kwalitatieve ondersteuning van de opera opleiding in Maastricht.

 

De toekomst van haar kunstenaarschap zoekt Veronika in een passievol contact met het publiek, in het uitvoeren van muziek en teksten met veel zeggingskracht.