Peter Vos

Trilando

impresariaat

Peter T.H. Vos (tenor)


De in zuid-Nederland geboren en getogen Peter T.H. Vos ontdekte tijdens zijn succesvol afgeronde studie geneeskunde, op 22 jarige leeftijd pas zijn zangtalent. Hij volgde zijn privé zangopleiding bij zangpedagoog Christa Wolfs-Van den Bosch (oa een vroege mentor van John Bröcheler) en vervolgde deze bij tenor en dirigent Jos van Eyck. In 2002 kreeg hij de gelegenheid om als privéleerling bij de Bayreuthse Wagnertenor Manfred Jung verder te studeren, na eerst een masterclass bij hem gevolgd te hebben. Tot 2008 heeft hij daar 2x in de week privéonderricht gehad. Daarna studeerde hij tot aan diens plotse overlijden in 2012 bij de Nederlandse tenor Hein Meens. Momenteel wordt hij gecoacht door Frank Hermans en Arjan van Baest en volgde hij interpretatielessen bij Joop Schets en Jan Joost van Elburg.


Hij volgde masterclasses bij John Bröcheler en Kurt Moll. Hij was Laureaat in het Robert Stolz Gesangswettbewerb, Wiener Operette in Hamburg in 2003, en in het 1e Cantilena Gesangswettbewerb, Oper/Operette und Konzert in Bayreuth in 2007.

In 2004 deed hij mee, was hij winnaar van aflevering 6, en finalist van de 7e editie van UNA VOCE PARTICOLARE welke op televisie werd uitgezonden in januari 2005.

Daarna nodigde kersverse Opera-Zuid directeur Miranda van Kralingen hem uit om een zeer kleine, maar intense solopartij op zich te nemen in La Bohème van Puccini. Vervolgens kreeg hij de gelegenheid zijn veeltaligheid aan te wenden voor de grote rol van MARKIES, in de Nederlandse première (jubileumproductie in 2005) van 'De Speler' van S Prokofjev in oorspronkelijk Russische uitvoering, bij dezelfde Opera Zuid, sedertdien herhaaldelijk uitgezonden op BRAVA TV.


Met zijn lenige, lyrische tenorstem zong hij ondertussen in binnen- en buitenland een verscheidenheid aan rollen in vele talen in zowel Opera, Operette als klassieke Musical. Zo mocht hij als Remendado staan naast een doorbrekende Tania Kross (NPS-cultuurprijs 2000) die haar eerste Carmen-rol zong in de gelijknamige opera. En hij zong oa de rol van FAUST van Ch Gounod, DANILO in ‘die lustige Witwe’ van Fr Lehár, TASSILO in 'Gräfin Mariza' van E Kálmán, ADAM in 'Der Vogelhändler' van C Zeller, SIEDLER in 'Im weissen Rössl' van R Benatzky, GRENICHEUX in les cloches de Corneville van R Planquette, FALSACAPPA in die Banditen/les Brigands en BLAUWBAARD in Barbe-Bleue van J Offenbach en MOTEL KAMZOIL in Anatevka/Fiddler on the roof van J Bock. Maar bijvoorbeeld in juni 2009 ook de titelrol in de Roermondse dialectopera ‘Schinderhannes’ van E Seipgens uit 1864.


Verder heeft hij solistisch meegewerkt aan diverse musicaluitvoeringen, zong hij live voor de Duitse radio, en werkte mee aan verschillende cd-opnames in binnen- en buitenland.


De laatste jaren werkt Peter ook aan een gepassioneerde oratoriumpraktijk. Zo zingt hij vele malen per jaar de tenoraria’s in cantates en de Johannes- en MattheusPassion van J.S. Bach en vertolkt hij de tenorsolo’s in grotere oratoriumwerken op steeds grotere podia met grotere orkestbezettingen. Zo mocht hij recent zijn medewerking verlenen aan Dvorak: Stabat Mater; Rossini: petite messe Solennelle; Franck: les sept dernières paroles du Christ en croix; Haydn: Die Schöpfung, Die sieben letzten Worte; Händel: Messiah; Mendelssohn: Elias; Mozart: Requiem; Ramirez: Misa Criolla en vele andere werken.


Hij werkte samen met dirigenten en orkesten als Jean-Yves Ossonce, Marco Zambelli, Raymond Janssen (Limburgs Symfonie Orkest), Manfred Jung (Junges Tonkünstler Orchester), Laurent Wagner, Ivan Anguélov (Brabants Orkest), Jan Stulen (Orchestra Particolare), Joop Schets (Gelders Orkest), Paul Waerts (Promenade Orkest), Jos van Eyck (Florilegium Musicum, Staats Balletorkest Oekraïne, Continuo-Rotterdam), Niek Idelenburg, Hein Meens, Nico van der Meel, JanJoost van Elburg (Westerkerkkoor en –Orkest), Arjan van Baest (FBach Koor en Orkest), Ramon van de Boom (Dordts Kamerorkest) en regisseurs als Dalia Ibelhauptaite, Gudrun Hartmann, Giles Havergal, Leo Decker en Aidan Lang.


Peter combineert zijn zangersvak met een parttime baan als arts, werkzaam in de verstandelijk gehandicaptenzorg.


Trilando - impresariaat