Geert Berghs

Trilando

impresariaat

Geert Berghs (tenor)GEERT BERGHS studeerde aanvankelijk geneeskunde en muziekwetenschap in Nijmegen. Hij ontving zijn eerste zanglessen bij Nelly van der Spek en studeerde in 1992 af bij Margreet Honig. Sinds die tijd heeft hij zich ontwikkeld tot een veelzijdig zanger en hij ontving daarbij verdere vocale coaching van o.a. Jelle Draijer,  Kurt Equiluz en Henny Diemer. Ook volgde hij enkele jaren achtereen hij acteer- en bewegingslessen ( o.a. bewegingsetudes vgls Mayerhold).


Zijn repertoire reikt van de barok tot aan de eenentwintigste eeuw.

Zo soleerde hij o.a. in Bachs Passionen (aria’s en evangelistenpartijen), cantates, het Weihnachts-oratorium, Händels Messiah, Die Schöpfung van Haydn, Rossini’s Messe Solennelle, Les Noces van Strawinsky en de Nicholas catata van Britten, met dirigenten als  Jos van Veldhoven, Daan Admiraal en Daniël Reuss.


Met het Brabants Orkest en het Gelders orkest vertolkte hij de aria’s in de Matthäus Passion. In 2002 soleerde hij in de Sint Pieter te Rome met het Orchestro di Lazio in Mozarts Kronungsmesse en in 2003 maakte hij eveneens in Italië een tournee als evangelist in Bachs Johannespassion, waarbij hij zeer lovende kritieken ontving. In 2006 zong hij enkele malen de evangelist in de Johannespassion onder leiding van Kurt Equiluz.

Op het gebied van de opera trad hij op in werken van Mozart (titelrol in “Idomeneo”), Verdi (Carlo in “Giovianna d’Arco”), Offenbach (Hoffman in “Les contes d’Hoffman), Lorzing (Baron Kronthal in “Der Wildschutz”), in opera’s van Purcell, Bononcini, Menotti en Wagenaar.


Jarenlang werkte hij samen met de organist/pianist Tijn van Eijk. Samen concerteerden zij met muziek van o.a. Monteverdi, Charpentier en Bach. Met de pianisten Jacob Bogaart en Kees Schul gaf hij verscheidene liedrecitals met muziek van oa Korngold, Massenet, Debussy, Britten en Hindemith.


Als vocal coach is Geert Berghs betrokken bij het door hem opgerichte project Meesters&Gezellen voor jonge zangers samen met leden van het Nederlands Kamerkoor en Cappella Amsterdam en bij het Tenso Europe Chamber Choir, eveneens voor jonge zangers. Geert Berghs is als docent zang verbonden aan de opleiding voor koordirigenten van het Conservatorium van Amsterdam.